GASTVROUW EN JURYLEDEN

20e FILMFESTIVAL 2019

Heeft haar hele werkzame leven in de media doorgebracht.

Haar carriere verliep klassiek: opgeleid (door TV pionier)

Gijs Stappershoef in televisie, terecht gekomen bij de krant en doorge- groeid in radio... Maar "beeld" is altijd haar grote liefde gebleven.

Dat uit zich tot vandaag in haar grote passie voor fotografie. Momenteel is ze specialist Online Media, geeft daarin wereldwijd les voor het internationale opleidingscentrum van de Wereldomroep RNTC - en ziet een prachtige samensmelting tot stand komen tussen beeld, geluid en 'een goed verhaal'. Technisch is tegenwoordig alles mogelijk, en iedereen doet dan ook mee. Maar het goede verhaal vertellen blijft een vak.


Dit jaar de presentatie van het 20e Filmfestval 2019.

MARIJKE KOEMAN

Internationaal Meester Böhm was professioneel schaker van 1970-1985. In die periode deed hij verslag van zijn sport voor alle media.

Later was hij presentator van vele televisieprogramma’s waaronder Ook Dat Nog (consumentenprogramma), Sport Studio (alle sporten), Hersen s op hol(wetenschappelijk), Meeste stemmen gelden (rechtspraak), Böhm’s bovenkamer (fascinaties en uitvindingen). Met die ervaringen en een cursus scenarioschrijven maakte hij tientallen bedrijfsfilmpjes. Hij speelde mee en gaf adviezen aan bioscoopfilms waaronder Lang leve de Koningin. Zijn stem wordt als voice-over gebruikt in rtv-commercials.

HANS BÖHM

MARION VAN LEEUWEN

Het is leuk, interessant en boeiend om films te jureren. Waarom?

Een keur van films wordt aangeboden met vele verschillende onderwerpen.

Hieruit blijkt wat mensen bezighoudt, welke hun passies zijn.

In de diverse jurycursussen wordt geleerd om kritisch te kijken naar films, om de sterke punten eruit te halen en de punten, die verbetering behoeven. Hierdoor ben ik zelf ook kritischer naar mijn eigen films gaan kijken. Dit is een mooie “bijvangst” van het jureren.

Ik ben lid van de Filmgroep De Ronde Venen te Vinkenveen. Sinds 2011 jureer ik  in de regio NH’63, waar driekoppige jury’s alle filmclubs bezoeken en o.a. beoordelen welke films op het Regiofestival van NH’63 vertoond mogen worden. Sinds een paar jaar ben ik tevens geaccordeerd jurylid van de NOVA en jureer ik ook elders in het land.

Hoe kijk en beoordeel ik de films? Van belang is dat een film boeit. Dat kan b.v. door “out of the box” te denken, niet altijd te kiezen voor de meest voor de hand liggende vorm, maar ook buiten de lijntjes durven te kleuren. Verder wil ik graag het enthousiasme van de filmer merken, de passie met het onderwerp. Waarom is voor dit onderwerp gekozen? In die zin is de sfeer van een film essentieel. Eigenlijk wil ik dus via de film ook de filmmaker een beetje leren kennen.


SJORS JAARSVELD

Sjors is vanaf zijn 16e met filmen bezig. Eerst alleen het geluid bij de eindmontage. Later besloot hij ook zelf filmpjes te gaan maken.

Dit zijn korte speelfilms en innstructiefilms over b.v. sportblessures bij handbal en integriteit binnen een bedrijf. Ook heeft hij met een team veel toneelstukken en muziekuitvoeringen geregistreerd met meerdere camera’s.

Het monteren op een moderne pc geeft veel meer mogelijkheden dan vroeger en geeft een hogere kwaliteit, maar alles staat of valt met een goed idee en draaiboek.